Come to your senses in de Algarve

Ik ben gek op Portugal en met name de Algarve. Ik hou van de geur van de sinaasappelbloesem, de zilte zeelucht, de ruige rotspartijen van de westkust en het geluid van de golven. De smaak van de heerlijke kaasjes, de zongerijpte tomaten en de vijgen/amandeltaartjes. De kronkelende weggetjes in de heuvels, de kleine dorpjes met hun kerkjes en witte huisjes. De stilte van het platteland maar ook de levendigheid in de stadjes.
De Algarve is een genot voor de zintuigen. Ik kom er helemaal tot rust en iedere keer weer ontdek ik nieuwe dingen. Ik neem je graag mee op een zintuigenreis door de Westelijke Algarve. 

    

Als je heel bewust bezig bent met kijken, luisteren, proeven, voelen of ruiken ben je helemaal in het moment. Even niet bezig met van alles en nog wat dat in je hoofd zit. Alleen maar kijken naar al het moois, het proeven van  heerlijk eten, het luisteren naar de geluiden in de omgeving, het voelen van het zand tussen je tenen en de wind op je huid.

Je gebruikt iedere dag al je zintuigen. Als je gevoelig bent kan je daardoor zelfs overprikkeld raken. Je kan je zintuigen tenslotte niet zomaar 'uitzetten' of op 'non actief' stellen. Ben jij je eigenlijk altijd bewust van wat er bij jou binnenkomt? En hoe is het als je de focus even op 1 zintuig legt?
Iedere dag staat 1 zintuig centraal. Je krijgt van mij een klein boekje en een aantal vragen. Wat valt je het meest op? Welk zintuig overheerst? Misschien kom je er achter dat je een bepaald zintuig eigenlijk nooit bewust gebruikt. Hoe is het om heel bewust te kijken, proeven, luisteren? Is het nieuw voor je? Of doe je het vaker en ervaar je het nu anders? Wat doet dat met je?

Aan het eind van de dag delen we de ervaringen. Wat is jou opgevallen? Wat hebben anderen waargenomen? Wat vond je mooi/magisch? Misschien irriteerde er iets? Je zult versteld staan van hoe verschillend iedereen kijkt,hoort, luistert en beleeft. We gaan dit verder niet analyseren. Alleen maar ‘laten zijn’.

Wanneer?
data worden binnenkort bekend gemaakt

Voor wie?
• Voor vrouwen die even weg willen uit hun hoofd, de dagelijkse hectiek en/of hun jachtige leven.
• Voor wie zijn zintuigen wil (her)ontdekken en wil ‘zijn’.
• Voor wie van natuur en cultuur houdt.
• Voor wie wil ontdekken en beleven. 

Waar?
Quinta Seis Marias
Sargaçal, Lagos, Portugal

     

Quinta Seis Marias is een familie boerderij in Sargaçal, een dorpje op het platteland op 4 km van Lagos en de stranden van de Algarviaanse kust. 
In het kleine dorpje zie je enkele niet meer gebruikte oude boerderijen die ooit de stad Lagos voorzagen van verse groenten. 
De quinta verbouwt nog steeds groenten op een biologische wijze. Bij de boerderij is een winkel waar ze de hun producten verkopen.

Op het terrein van de boerderij staan 6 appartementjes die bestaan uit een woonkamer met zithoek met televisie, een kleine keuken met eethoek, een slaapkamer met kledingkast en een badkamer met bad. Sommige kamers hebben een terras. De handdoeken worden 2x per week verschoond. Daarnaast is er het huis met een gezellige woonkamer en een kamer waar het ontbijt en het diner wordt geserveerd.

     

Ontbijt, diner en lunch
Het ontbijt wordt verzorgd door de quinta en is geheel biologisch.

De lunch zal afhankelijk van waar we naar toe gaan ter plekke worden verzorgd, worden genuttigd in een lokaal restaurantje of worden meegenomen.

Het 3 gangen diner wordt ’s avonds geserveerd in de ruimte waar we ook ontbijten en zal worden gemaakt door de Portugese Cátia, een geweldige kok die met heel veel liefde (mindful) kookt met biologische en lokale producten. Het eten van Cátia is echt een feest voor ogen, neus en tong! Heb je speciale dieetwensen? Laat dit dan weten. Het eten is sowieso vegetarisch.

        

Het programma *
Zaterdag 6 oktober
Aankomstdag. Afhankelijk van je tijd van aankomst maak je het jezelf gemakkelijk in je appartementje. Daarna ben je vrij om je eigen tijd te vullen. Wil je een tukje doen? De omgeving verkennen? Of meteen naar het strand? Het kan allemaal. Om 19.00 ’s avonds is het diner. Dan maken we kennis met de groep en vertel ik alle ins en outs van deze week.

Zondag 7 oktober
Voelen: Na het ontbijt rijden we het binnenland in richting het hoogste punt van de Algarve: natuurpark Serra de Monchique. Daar gaan we een wandeling maken van ongeveer 1-2 uur. Er zijn vele wandel mogelijkheden in dit gebied. Ik plan de wandeling graag in overleg met jullie. Daarna gaan we naar Caldas de Monchique om te lunchen en een duik te nemen in de baden van het kuuroord. Er worden hier verschillende massages en behandelingen aangeboden. Uiteraard staat het je vrij om er een te boeken. Zo geef je een extra dimensie aan deze ‘voel’ dag.
Een andere optie voor deze dag is een bezoek aan Monchique en een pottenbak workshop door een lokale kunstenaar. Lekker met de handen in de klei! 

Maandag 8 oktober
Kijken. Vandaag gaan we een wandeling maken door de kleine delta van Alvor. Hier mondt de rivier uit in de zee. Eb en vloed zijn hier de baas. Je ziet hier kleine bloemetjes, schelpen, vogels, vissersbootjes en het stadje Alvor in de verte. De lunch nemen we mee. Daarna laat ik jullie graag één van de mooiste stranden van de Algarve zien waar de zee en de wind bogen hebben gevormd in de rotsen en waar je bij eb achter iedere arcade weer een nieuw strandje vindt.

Dinsdag 9 oktober
Deze dag wordt er vooral één van het proeven en het ruiken! We gaan namelijk na het ontbijt richting Lagos. Daar brengen we eerst een bezoek aan de markt. Daarna gaan we een kookworkshop volgen, waarin we het heerlijke zelfgemaakte Portugese lekkers tijdens een lunch gaan opeten. Na afloop is er gelegenheid om Lagos te gaan verkennen.

    

Woensdag 8 oktober
Vandaag is een vrije dag. Je kan deze invullen zoals jij dat wilt. Voor de lunch en het diner zorg je vandaag zelf. Je kan ook met de groep afspreken ergens samen te gaan eten.

Donderdag 9 oktober
Horen Na het ontbijt stappen we in de auto en rijden we naar de Costa Vincentina. Een autorit van 30 minuten brengt ons bij het kleine dorpje Vila do Bispo waar je even een uurtje kunt rondlopen in de smalle straatjes om het kerkje te bezoeken en een kop galao te drinken op het pleintje. Dan vervolgt onze rit nog een kleine 5 minuten naar Praia Castelejo. Een indrukwekkend strand omgeven door zwarte kliffen waar de branding en de wind je oren doet suizen. Hier ga je op eigen tempo ekker uitwaaien, rond  lopen óf als je het ziet zitten de klif beklimmen. We lunchen bij het familierestaurantje aan het strand.

Vrijdag 10 oktober
We sluiten de week af met een heerlijke relaxte boottocht. Niet over zee maar over de rivier de Arade, landinwaarts naar Silves. De rivier valt droog bij eb en stroomt bij vloed weer vol. Onderweg genieten we van het natuurschoon. De lunch wordt verzorgd door de booteigenaren. In Silves heb je 2 uur de tijd om rond te struinen. Het is een klein stadje vol kleine straatjes met op de top van de heuvel een Moors Kasteel. Er zijn leuke terrasjes waar je kan zitten en kleine winkeltjes. Luister, kijk, ruik, voel en proef. Na de terug tocht per boot gaan we terug naar de quinta waar we de week s avonds afsluiten met een heerlijk 3 gangen diner.

Zaterdag 11 oktober
Na het ontbijt is het tijd om te vertrekken. Heb je een late vlucht? Dan heb je nog tijd om iets van de Algarve te zien. Misschien wil je onderweg naar het vliegveld een tussenstop maken in Ferragudo, het kleine vissersdorpje. Of ga je liever nog even naar Faro Beach? Wil je liever nog even blijven hangen op deze plek? Overleg dat dan even met de eigenaren van de quinta.

* Niets in het leven staat vast :-). Go with the flow. Ik behoud me dan ook het recht voor om eventueel wijzigingen in het programma aan te brengen. Dit zullen geen schokkende wijzigingen zijn. Denk aan dagen die gewisseld worden of een activiteit die door omstandigheden vervangen zal gaan worden.

     

Boeken
Boeken kan tot uiterlijk 23 september. De reis gaat door bij 3 aanmeldingen.
Als je voor 1 september boekt dan krijg je bij aankomst een leuk pakketje met  zintuigprikkelende inhoud.

Wat kost het?
Voor deze week betaal je € 1175,00 op basis van 1 persoons bezetting. 
Wil je samen met iemand komen en/of een kamer delen? Dan is de prijs op basis van een gedeeld appartement € 1035 pp.
Er zijn 4 appartementen beschikbaar

De prijs is inclusief
• 7 x overnachting
• 7 x biologisch ontbijt
• 5 x (biologische)lunch
• 6 x biologisch 3-gangen diner
• alle activiteiten binnen het programma 
• toeristenbelasting

De prijs is exclusief
• vlucht naar Faro en terug
• transfer van en naar vliegveld
• kosten huurauto of openbaar vervoer / taxi gedurende de week
• vervoer van en naar de activiteiten (als je zelf geen huurauto hebt)*
• reis- en annuleringsverzekering
• lunch en diner vrije dag
• extra bestelde drankjes bij de lunch

* Ik beschik over een auto waar 4 mensen in kunnen. Is de groep groter, dan bekijk ik of er mensen zijn die een huurauto hebben en mogelijk extra willen rijden tegen een brandstof vergoeding en wat extra's voor de moeite (die dan gedeeld wordt.) Je moet hierbij denken aan een bedrag van max. € 25,00.

Boek je voor 1 september? Dan krijg je bij aankomst een leuk pakket met zintuigprikkelende inhoud.

Voor meer informatie of boeken mail naar lilian@binnenstebuiter.nl

© Foto's Lilian de Jong (m.u.v. de foto's van de quinta. Deze komen van de quinta zelf.)