"...ja maar wat als?"

"...ja maar wat als?"

“Nee, laat ik die training maar niet boeken. Ik kan het geld beter bewaren voor als mijn auto een keer kapot gaat.”
“Ik wil eigenlijk wel graag weg uit dit huis. Ik kan naar een hele mooie plek. Maar misschien moet dat verkocht worden. Wat als ik daar straks dan tóch weer uit moet?”

Herken je ze? De 'ja maar wat als' gedachten?  Deze gedachten zijn gebaseerd op angst en echt niet altijd verkeerd. Ze kunnen je ook beschermen tegen gevaar of om domme dingen te doen. Daarom is het goed om ze te onderzoeken.

Waar komt het verlangen vandaan om het wél te doen? Wat gebeurt er als je het niet doet? En wat als je het tóch wel zou doen?
Wat zegt je intuïtie? Intuïtie is het zintuig van de ziel las ik ooit ergens. Je herkent het aan je hart dat een sprongetje maakt, als je kippenvel krijgt of als je de neiging krijgt om te gaan dansen. Misschien uit het zich bij jou wel op een andere manier, maar je herkent het!  Als dat er is, moet je eigenlijk geen seconde twijfelen!

Ik heb die training geboekt. Iedere vezel in mijn lichaam schreeuwde: JAAA! DAT WIL IK! Ik ben ook verhuisd. Want mijn verlangen naar meer ruimte was groot. De ‘wat alsen’ bleven uit. Mijn auto ging niet kapot. En ik kon ook blijven wonen in mijn nieuwe huis. Ze hadden er ook wél kunnen zijn. Tuurlijk. Auto’s gaan een keer kapot. En huizen kunnen verkocht worden. Maar moet ik bepaalde keuzes dan niet maken omdat er wel eens iets zou kunnen gebeuren? 'Wat alsen' liggen iedere dag op de loer. Wat als ik morgen heel ziek word? Wat als ik volgende maand geen werk meer heb? Wat als....??? 

Stel je voor dat ik de training NIET had gevolgd? Dan had ik had ik niet de kennis gehad die ik nu heb hoe ik bepaalde zaken aan kan pakken die ik graag (anders) wil in mijn leven. Dan had ik niet een mooie Madrid ervaring gehad en had ik niet 4 hele leuke inspirerende vrouwen leren kennen waar ik veel van geleerd heb.
Was ik blijven wonen in mijn vorige huis? Dan had ik niet de ruimte gehad die ik nu heb. Had ik niet de privacy gehad die ik nu heb en had ik niet het mooie uitzicht gehad dat ik nu heb. 

En wat als dan tóch die auto kapot was gegaan? Nou ja…dan had ik waarschijnlijk geld moeten lenen voor een nieuwe auto. Maar is dat zo erg? Dat heb ik al eens eerder gedaan toch? En wat als het huis wel verkocht zou zijn? Dan had ik een ander huis moeten zoeken. In ieder geval was ik weg van de plek waar ik weliswaar met plezier heb gewoond maar waar ik ook wel klaar mee was. En de ervaringen, de herinneringen en de beleving die ik door de training én het hier wonen heb, pakt niemand me meer af.

Moet het altijd om grote dingen gaan? Nee. Natuurlijk niet. Het kan ook om kleine dingen gaan als een lange wandeltocht gaan maken (maar wat als ik onderweg moe wordt of mijn voeten pijn gaan doen?)  als eerste de dansvloer op gaan omdat je graag wilt dansen (maar wat als mensen dat heel raar vinden omdat ze dat niet gewend zijn van me?) of een schilderij gaan maken (wat als het ‘mislukt’?)

Een schip in de haven is veilig, maar dat is niet waar schepen voor gebouwd zijn. Dus hijs de zeilen, neem het roer in handen en ga af en toe eens op ontdekkingsreis of naar een nieuwe bestemming. En wees niet bang voor stormen, want zo leer je hoe je je schip moet besturen.